Zwanger! En nu?

Je bent zwanger! Voor verloskundige zorg is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Je kunt je direct aanmelden:

  • Telefonisch 0294 – 74 50 60 je krijgt direct een verloskundige aan de lijn. De intake wordt direct gepland.
  • Aanmeldformulier: Wil je later teruggebeld worden dan kun je je aanmelden via het aanmeldformulier.

Een positieve test, wat nu?

Je eerste afspraak voor het intakegesprek is als je ongeveer 7-9 weken zwanger bent. Allereerst zullen wij een echo maken! Een eerste moment dat jullie het hartje zien kloppen. Deze echo krijg je van ons cadeau. We begrijpen dat een zwangerschap, zeker in de eerste weken, spannend kan zijn. Als je rond 8 weken zwangerschap je intake hebt, dan hebben we nog ruim de tijd om je te informeren over mogelijkheden over prenataal onderzoek.

De tweede echo wordt gemaakt bij 10-11 weken zwangerschap. Bij deze echo stellen we de uitgerekende datum vast, de zogenaamde termijnecho.

Slik je nog geen foliumzuur? Dan is het advies om daar alsnog mee te starten tot dat de termijnecho is geweest. We adviseren om foliumzuur in te nemen vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot en met 10 weken zwangerschap. Hiermee verklein je de kans op een open ruggetje bij de baby. Je kunt foliumzuur kopen bij drogist en apotheek.

Daarnaast is het verstandig om sommige dingen juist wel te doen of te eten ter bevordering van de gezondheid van jou en de baby en andere dingen juist te laten. Voor meer informatie zie voeding en leefstijl.