Coronavirus (COVID-19)

We begrijpen dat zwanger zijn tijdens de corona crisis meer onzekerheden met zich meebrengt. We proberen jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden en houden de berichten met betrekking tot COVID-19 en zwangerschap nauwlettend in de gaten. Daarnaast werken we in de regio nauw samen met andere verloskundigenpraktijken. Zowel in het Gooi als Amsterdam volgen we de ontwikkelingen in ziekenhuizen op de voet. De beroepsvereniging voor verloskundigen heeft adviezen opgesteld voor het verlenen van zorg in de praktijk. Wij volgen we de adviezen die door RIVM , NVOG en KNOV worden opgesteld.

De gevolgen van COVID-19 lijken voor een gezonde zwangere vrouw meestal niet anders te zijn dan de gevolgen van andere luchtweginfecties die koorts en longontsteking kunnen veroorzaken. Dat geldt zowel voor de moeder als voor het kind (bron RIVM).

Zwangere vrouwen hebben wel meer risico om ernstig ziek te worden van COVID 19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen) dan niet zwangere leeftijdsgenoten. Ook hebben zwangere vrouwen in vergelijking met niet zwangere leeftijdsgenoten een verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de Intensive care terecht te komen.

Voor zover bekend is er geen aanleiding om aan te nemen dat sprake is van een verhoogde kans op een miskraam, verlies van het ongeboren kind of aangeboren afwijkingen bij het kind door een infectie met dit virus.

De coronamaatregelen gelden natuurlijk ook voor zwangere vrouwen. Als je zwanger bent, hoef je geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze informatie is afkomstig van de website van het RIVM.

De Geboortezorg Gooi en Omstreken (GGeO) heeft een flyer opgesteld met adviezen voor zwangeren. Klik hier om de flyer te openen.
Bij algemene vragen verwijzen wij naar de website van het RIVM – Vragen en antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19).

Zwangerschapscontroles tijdens deze tijd

Wij werken nog steeds volgens het reguliere controle schema. Dit houdt in dat je nog steeds hetzelfde aantal prenatale controles tijdens je zwangerschap krijgt. We proberen de zorg tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk hetzelfde te houden, echter zijn er een aantal wijzigingen:

  • Kom zoveel mogelijk alleen naar de praktijk.
  • Draag binnen een mondmasker, dit doen wij ook.
  • Ontsmet je handen bij binnenkomst in de praktijk
  • Controles op de praktijk duren maximaal 15 minuten, heb je langer nodig? Bespreek dit dan op voorhand met ons.
  • Kom niet naar de praktijk bij klachten die zouden kunnen passen bij een corona besmetting.
  • Heb je klachten die kunnen wijzen op een besmetting? Laat ons dit dan telefonisch weten.

Je partner is welkom bij het eerste consult met de echo (intake), bij het consult rond 35-36 weken als we de bevalling bespreken en indien je bijna 41 weken zwanger bent. Mochten er zorgen zijn en het essentieel is dat je partner de controle bijwoont, laat ons dit weten. Uiteraard is het mogelijk beeld/geluidsopnames te maken of in te bellen tijdens het consult.

De bevalling en kraamtijd tijdens corona

Het is nog steeds mogelijk om te bevallen op de plek die jij wenst. Zowel thuis, als poliklinisch in het ziekenhuis of in het bevalcentrum. Tijdens de bevalling mag je één extra persoon meenemen, dit is inclusief je partner. Een extra persoon zoals een moeder, een zus of een doula etc.is helaas niet in elk ziekenhuis mogelijk op dit moment. Laat ons weten indien deze wens er is, dan kunnen wij navraag doen bij het ziekenhuis van je keuze. Tijdens de bevalling dragen alleen de zorgverleners en partner een mondmasker.

De controles tijdens de kraamweek blijven onveranderd. Om de dag komen we bij je langs voor een thuisvisite. Het is toegestaan om kraambezoek te ontvangen mits dit binnen de maatregelen van de overheid valt. Overleg dit wel altijd met de kraamverzorgende, dit kan ook van invloed zijn op haar werkzaamheden. Verblijven jullie in het ziekenhuis? Overleg dan met het ziekenhuis wat hun regels zijn met betrekking tot kraambezoek.

Zijn er mensen binnen het huishouden met klachten die passen bij een corona besmetting? Laat ons dit weten, dan zullen er passende beschermingsmaatregelen genomen moeten worden. Zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis.