Controles

Intake

Tijdens de eerste controle, het zogenaamde intakegesprek (ca. 45-60 min), wordt jullie gezondheid in kaart gebracht.

De vragen hebben betrekking op je medische voorgeschiedenis zoals ziekten, specialistische behandelingen en operaties, maar ook over de gezondheid van jullie naaste familie. Het kan handig zijn om vooraf al te bedenken of erfelijke of aangeboren afwijkingen voor komen in de familie. Het is dus handig als jullie samen komen.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, dan zijn er ook vragen over eerdere zwangerschappen. Mocht je toen niet onder controle zijn geweest bij deze praktijk, dan is het prettig als je de papieren van die periode kan meenemen zodat we het direct kunnen overnemen.

Ben je al verder in de zwangerschap en verhuis je naar deze regio of hoef je geen extra medische zorg meer in het ziekenhuis? Ook dan ben je van harte welkom! Het intakegesprek zal dan ook ca. 30-45 minuten duren. We nemen de papieren van de verloskundige of gynaecoloog door en bespreken het verloop tot nu toe. We gaan verder waar de zorg gebleven was. Wel zo handig dat je niet alles opnieuw hoeft te vertellen.

Controles

Tijdens de vervolgcontroles bespreken we hoe jij je zwangerschap ervaart en hoe jij je lichamelijk voelt. Daarnaast wordt je bloeddruk gemeten en kijken we naar de groei van je buik en luisteren we naar het hartje van de baby.  In de laatste weken voelen we ook naar de ligging en het indalen van de baby.

Daarnaast is goede voorlichting en het beantwoorden van vragen belangrijk. We vertellen wat van belang is om te weten gedurende de zwangerschap. Ook is er genoeg ruimte voor vragen. Iedere controle duurt standaard 15 minuten, maar als jullie meer tijd willen dan is daar alle ruimte voor. Geef dit vooral van tevoren aan. Het is belangrijk dat er geen vragen, angsten en onzekerheden ontstaan of blijven hangen. Hoe beter jij en je partner voorbereidt zijn, hoe positiever jij je zwangerschap, bevalling en het kersverse ouderschap zal ervaren. Daarom zijn er bij Verloskundigen aan de Vecht geen zogenaamde zorgpakketten te verkrijgen. Indienjij en/of je baby extra zorg nodig hebben, dan is dat kosteloos en noodzakelijk. Wens jij extra zorg momenten in de vorm van een pretecho, coachingsgesprekken of voedingsadviezen, dan betaal je niet op voorhand per pakket maar per gewenst consult. Iedere zwangere heeft haar eigen wensen en behoeften en wij zijn van mening dat dit niet in één zorgpakket te verpakken is.

Indien gewenst, zijn consulten thuis ook bespreekbaar. Bijvoorbeeld wanneer je het prettiger vindt om in je eigen omgeving een gesprek te hebben of wanneer je geen vervoer hebt.

Wanneer en hoe vaak de controles:

 • Intake                                8-10 weken
 • Termijnecho                      10-12weken
 • Bloedonderzoek               10-12 weken
 • Vroege screening             11-14 weken*
 • 2e controle                        14-16weken
 • 20 weken screening         18-20 weken*
 • 16-24 weken                     om de vier weken
 • 24-30 weken                     om de drie weken
 • 30-36 weken                     om de twee weken
 • 34-36 weken                     bevallingen evt. bevalplan bespreken
 • 36-40 weken                     wekelijks
 • Vanaf 41 weken                om de dag een controle

* Deze onderzoeken zijn beschikbaar maar niet verplicht zijn. Mocht je extra tijd willen voor een consult, dan is dat geen enkel probleem!