Voeding

 

Voeding voor de baby

Er is veel onderzoek gedaan naar de verschillende soorten voedingen bij baby’s. Borstvoeding heeft veel voordelen als het gaat om antistoffen en binding met de moeder. Soms lukt het niet om borstvoeding te geven, hoe graag je dit ook wilt. Soms heb je hier geen affiniteit mee en kies je bewust voor flesvoeding. Ook dat is prima en gezond voor je kindje.

Waarom is borstvoeding goed

Borstvoeding bevat de meeste beschermende stoffen voor je kind waarmee je het afweersysteem optimaal beschermd. Direct na de geboorte bevat het alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft. Ook de maanden daarna past de voeding zich aan, aan de leeftijd van de baby. Kinderen die borstvoeding krijgen zijn beter beschermd tegen darm- en luchtweginfecties, obesitas en diabetes op latere leeftijd. Bij het geven van borstvoeding worden de hersenen door het lichaamscontact positief geprikkeld. Het is goed voor de ontwikkeling van een kindje. Kinderen die borstvoeding krijgen, bepalen zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben. Op latere leeftijd hebben ze minder kans op overgewicht.
Daarnaast zijn er ook voordelen voor de moeder. Moeders die langdurig borstvoeding geven hebben minder kans op botontkalking.

Golden hour

Het eerste uur na de geboorte zijn baby’s heel alert. Dit is dan ook het beste moment om direct een kindje aan de borst te leggen. Dit stimuleert de melkproductie. Pasgeborenen kunnen zelf heel goed op zoek naar een tepel. Vervolgens zullen zij hun handjes gebruiken en zelf aanhappen. Ze tijgeren als het ware naar de borst toe.

Wat kan je de eerste dagen verwachten

Een kindje geeft zelf aan wanneer het wil drinken. Precies zoals volwassenen dat doen. Ze geven zelf hun behoefte aan. Het aantal voedingen in de eerste week ligt tussen de 8-12 keer per dag. De eerste dagen heeft een kindje genoeg reserves. Wist je dat een babymaag de eerste dag zo groot is als een kers? Veel voeding heeft het niet nodig en meer past ook niet.

Wanneer je de eerste dagen iedere 2 à 3 uur aanlegt aan beide borsten, dan geven je borsten een signaal richting je hersenen. Je hersenen geven weer een signaal terug dat er melk moet worden gemaakt. Wanneer er meer melk aanwezig is, zullen je borsten even moeten wennen. Dit proces heet stuwing. Je borsten zijn gespannen en soms ben je er niet lekker van en krijg je wat verhoging. Het duurt ongeveer 24-36 uur waarna het afneemt. Het vraag-aanbod systeem is dan op elkaar afgestemd.

Tijdens de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, ondersteunt de kraamverzorgende met borstvoeding waar nodig. Zij houdt in de gaten of de baby goed drinkt, voldoende plast en poept en goed blijft in gewicht. Daarnaast komt de verloskundige ook 3 tot 5 keer in de eerste 10 dagen langs om te kijken hoe het gaat. Mochten er problemen zijn waar meer expertise voor nodig is, dan hebben wij contact met lactatiekundige Myrte van Lonkhuijsen of borstvoedingscentrum het Gooi.

Voorbereiding

Borstvoeding geven is een natuurlijk proces. Toch kan enige voorbereiding helpen bij de eerste momenten van borstvoeding. Omdat er nog zoveel meer te vertellen is over borstvoeding de eerste dagen maar ook over de tijd daarna verwijzen wij graag door naar de site van La Leche league. Hier staat alles uitgelegd wat je wilt weten over borstvoeding.

Borstvoedingscursus

Maar nog leuker zijn de borstvoedingscursussen van Myrte. Myrte, de lactatiekundige, geeft zeer leerzame en leuke cursussen in de zwangerschap. Normaliter werden deze op de praktijk gehouden, nu is het mogelijk om deze online te volgen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat borstvoeding meer kans van slagen heeft als de partner ook betrokken is bij het proces. De kosten bedragen €25,- per stel. Soms vergoedt de verzekeraar cursuskosten voor zwangerschap en borstvoeding. Aanmelden kan via 0294 – 74 50 60 of via het aanmeldformulier.

 

Flesvoeding

Niet iedere moeder kan of wil borstvoeding geven. Sommige vrouwen hebben het voor de geboorte, om persoonlijke redenen, al besloten dat zij hun kindje geen borstvoeding willen geven. Het is goed om vooraf een paar dingen te weten over flesvoeding zodat je je kindje, optimaal kunt voeden. Zo zijn er meerdere merken kunstvoeding en ook meerdere soorten flessen en spenen. Na de geboorte is het uitproberen welke voeding en speen het beste past bij je kindje.

Welke voeding

Bij iedere leeftijd in maanden hoort een andere behoefte aan voedingsstoffen. Direct na de geboorte en de eerste maanden geef je voeding voor baby’s van 0-6 maanden. Welk merk je kiest, maakt niet uit. In Nederland zijn er verplichte afspraken over wat er in zuigelingenvoeding moet zitten.

Welke flessen en spenen

Welke fles en speen het prettigst is voor je kindje, is een kwestie van uitproberen. Wanneer een kindje wat trager of moeilijker drinkt, dan is een speen met meerdere gaatjes fijn. Wanneer je baby een sneller drinker is, dan is een speen met één gaatje prettiger. Een kind moet de eerste dagen ongeveer 10min over een fles doen en aan het einde van de week 25-30min. Wanneer het veel langer of veel korter over een fles doet, kan het last krijgen van krampjes en spugen. Bij gulzige drinkers kan het zijn dat ze na de voeding niet voldaan zijn ondanks dat ze voldoende hebben binnen gekregen. Reden kan zijn dat hun zuigbehoefte nog niet is voldaan.

Er zijn verschillende soorten spenen:

  • Dental speen: een speen met een plat vlak voor de tong
  • Kersmodel: een speen met een ronde bovenkant
  • Drie standen speen: de opening van de speen is regelbaar
  • Brede speen: de vorm van de speen lijkt op eenborst
Hoeveel voeding en hoe vaak voeden

De hoeveelheid voeding hangt af van hoe oud je kindje is, hoe zwaar het is en welke behoefte het heeft. Voeden met een fles gebeurt ook naar behoefte van een kind, oftewel voeden op verzoek. Voeding opdringen heeft geen zin. De meeste baby’s komen om de 2 à 3 uur voor voeding. Totaal hebben zij, net als borstgevoedde baby’s, 8 à 12 voedingsmomenten per dag. Het ene moment kan de baby meer drinken dan het andere moment en de ene keer wordt het sneller wakker dan de andere keer.

In de eerste dagen wordt de voeding rustig opgebouwd. Bij geboorte is de maag de grootte van een kers. De voeding kan gestart worden met 10cc per voeding op de eerste dag en dat elke dag 10cc erbij optellen. Je kunt je voorstellen dat een baby van 3000gr een andere behoefte heeft dan een baby van 4000gr. Het beste is dus om de hoeveelheid te bepalen aan de hand van het lichaamsgewicht. Voor de eerste maand geldt: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen. Daarna zal  het consultatiebureau jullie advies geven over de beste hoeveelheid voeding.

Hoe een fles klaar maken

Het is belangrijk dat je hygiënisch werkt. Zorg ervoor dat de fles en speen schoon zijn. Was je handen alvorens je een fles klaarmaakt. Houdt de instructies aan die op de verpakking staan. Het water voor de fles kun je op drie manieren verwarmen: de flessenwarmer, een pan of schaal met warm water of in de magnetron. Na het verwarmen van het water voeg je het poeder toe. Zorg dat de maatschepjes geen kop hebben, maar afgestreken zijn. Schudt de fles rustig zodat het poeder kan oplossen in het water en er geen klonten ontstaan. Voor de uitgebreide instructies kun je kijken op de verpakking, maar ook op de site van het Voedingscentrum. Daar staat precies beschreven en met een video uitgelegd hoe je een fles klaarmaakt.

Hoe te voeden

Een voedingsmoment is het moment van jullie samen. Het is verstandig om de eerste weken zelf of je partner de fles te laten geven. Een voedingsmoment is een moment voor de hechting met de ouders. Zorg ervoor dat het moment rustig is. Houdt de baby dicht bij je. Soms kan het ook fijn zijn om bloot op bloot te voeden.

Voeding bewaren en opwarmen

Warm de voeding nooit een tweede keer op en maak de fles maximaal 2 uur voor de voeding klaar. Een voeding bewaren in de koelkast mag wel. Maak de fles klaar en zet het direct in de koelkast waar de temperatuur 4˚C is. Je mag het daar niet langer dan 8 uur bewaren.

Wanneer je weggaat en je de fles niet binnen twee uur geeft, neem dan het melkpoeder en het water apart mee. Als je de voeding op locatie niet kan verwarmen, dan kun je het water handwarm (30-35˚C) meenemen in een thermosfles.

Gekolfde moedermelk

Wanneer het om welke reden dan ook niet lukt om borstvoeding te geven, dan kun je er ook voor kiezen om de afgekolfde melk per fles te geven. Hoe je de melk bewaart en opwarmt kan je lezen op de website van La Leche League.

 

Lactatiekundige

Wanneer er problemen zijn met het voeden van je kindje, kun je hulp krijgen van een deskundige, een lactatiekundige. Bij Verloskundigen aan de Vecht hebben wij een lactatiekundige waar wij nauw mee samenwerken, Myrte van Lonkhuijsen. Wij bellen Myrte als we denken dat extra deskundigheid nodig is. Daarnaast geeft Myrte borstvoedingcursussen op de praktijk zodat jij en je partner worden voorbereid op de borstvoeding.

Geef je borstvoeding, dan kun je aan een lactatiekundige om verschillende redenen om hulp vragen:

Wil je meer weten over Myrte? Kijk dan op haar website.