Waar bevallen
Waar bevallen
Jullie kiezen de plek waar je wilt bevallen. Het is immers jullie bevalling en de geboorte van jullie kind. Voor ons is het overal een feest om ouders bij te staan bij een geboorte. Je kunt kiezen tussen thuis of poliklinisch in een ziekenhuis.
Thuis bevallen
Wanneer je 37 weken of verder zwanger bent en er geen bijzonderheden zijn gedurende zwangerschap, dan mag je thuis bevallen. Bijna 100% van de vrouwen die kiest om thuis te bevallen en daadwerkelijk ook thuis bevalt, is zeer tevreden over haar bevalling. Het is prettig om in je eigen vertrouwde omgeving de weeën op te vangen. Je kent de plek, wat rust geeft. Het zorgt ervoor dat je minder kans hebt op medisch ingrijpen (zoals de kans op een vacuümpomp, keizersnede, ontsluiting die niet opschiet of de noodzaak tot pijnstilling. Jij en de baby komen ook niet in aanraking met bacteriën van het ziekenhuis, wat het risico op ontstekingen en infecties vermindert.
Als je thuis bent, hoef je niet meer op pad met weeën om in het ziekenhuis te komen. Dat is direct ook een nadeel als de bevalling niet zo gaat zoals gehoopt. Dan ga je vaak met weeën in de auto richting het ziekenhuis.
Verloskundigen hebben alles in hun tas wat bevallen thuis mogelijk en veilig maakt. Het enige wat ontbreekt is medicinale pijnstilling, hiervoor zul je naar een ziekenhuis moeten.
Als je thuis bevalt, dan moeten de voorwaarden wel werkbaar en veilig zijn. Zo moet het huis en de slaapkamer makkelijk bereikbaar zijn. Spullen die je nodig hebt, zitten in het kraampakket wat je hebt gekregen van de zorgverzekeraar. Tijdens de bevalling vragen wij om assistentie van een kraamverzorgende. Zij zal niet alleen ons helpen, maar is er ook om jullie te ondersteunen tijdens en na de bevalling.
Poliklinisch bevallen
Poliklinisch bevallen mag, net als bij een thuisbevalling, vanaf 37 weken. De verloskundige begeleidt de bevalling dan in het ziekenhuis. Bij een poliklinische bevalling huur je eigenlijk een kamer in het ziekenhuis. De ziekenhuizen die je kunt kiezen betreffen: Tergooi ziekenhuis (Blaricum), Amstelland (Amstelveen), de Amsterdamse ziekenhuizen: UMCA (voorheen AMC), OLVG-Oost, OLVG-West (Bevalcentrum West) en het Flevoziekenhuis (Almere).
Als de bevalling is begonnen dan komen wij eerst thuis om controles te doen. Vervolgens zullen wij het ziekenhuis naar keuze bellen. Een plekje in een ziekenhuis is niet te reserveren. Mocht er in het ziekenhuis van eerste keuze geen plek zijn, dan bellen we het ziekenhuis dat jullie als tweede keuze hebben. Gezamenlijk gaan we naar het ziekenhuis zodat jullie niet zelf de weg hoeven te zoeken. De assistentie wordt gedaan door een kraamverzorgende of een verpleegkundige maar wel met één van ons erbij.
Wanneer je voor een poliklinische bevalling kiest, dan is als voordeel dat jullie al de keuze voor het ziekenhuis hebben gemaakt en je daar op voorbereid bent. Mocht de bevalling niet verlopen zoals gewenst of je kiest toch voor pijnstilling, dan hoef je niet meer in de auto en meestal is de hulp iets sneller geregeld. Bij het Bevalcentrum West werkt het iets anders. Mocht je hier graag naartoe willen, geeft dit dan bij ons aan. Dan zullen wij je de werkwijze van het Bevalcentrum uitleggen.
Een nadeel van een poliklinische bevalling is dat je al in het ziekenhuis bent en medisch ingrijpen laagdrempeliger is dan thuis. Je kiest makkelijker voor pijnstilling omdat je weet dat dit in de buurt is.
De kosten van een poliklinische bevalling worden niet altijd vergoed. Informeer van tevoren bij je zorgverzekeraar naar de kosten.
Medisch bevallen
Wanneer de zwangerschap of de bevalling anders loopt dan normaal, dan zal de bevalling in het ziekenhuis begeleid worden door een verloskundige en/of gynaecoloog. Medisch bevallen heeft als nadeel dat je geen keuze meer hebt over de plaats van de bevalling. Daarnaast is je eigen verloskundige er niet bij. Er is een reden voor extra zorg om zo de conditie van jou en/of de baby te waarborgen. Soms is niet alles meer mogelijk en zul je je geboorteplan moeten aanpassen. Dit betekent niet dat het personeel in het ziekenhuis niet open staat voor jullie geboorteplan. Bespreek samen wat jullie voor ogen hadden aan de hand van het geboorteplan om zo te zien wat nog mogelijk is.